KANDALAMA HOTEL ARCHITECTURE CASE STUDY

Political pressures influenced the plan of the project after the schematic design phase, as it became public knowledge that portions of the east wing of the hotel were planned to encroach upon lands belonging to an old Buddhist monastic precinct. The understated design for the Kandalama Hotel is stylistically a departure from earlier Bawa projects, yet the project possesses the sensitivity to context that consistently characterizes Bawa’s work. The Kandalama Hotel is an excellent example of how tourist facilities can be integrated into an undeveloped landscape successfully, fostering appreciation for the natural beauty of the setting while minimizing negative environmental consequences. Because of this, the covers are presented as horizontal terraces that have good performance in the absence of heavy seasonal rains prevailing in other parts of the large island in the Indian Ocean. The Kandalama Hotel is a nine-kilometer drive east of the small town of Dambulla. Please rotate your device for properly using Archnet. Magnificent traveler restaurant variety foods but lack cuisine!

Being one of Bawa’s earlier moves toward minimalism in building detailing, the design of the Kandalama Hotel was shocking to admirers of the vernacular influence visible in his previous projects. Please use another browser for the best experience with our site. Thereby, visitors could enjoy the beautiful views of distant hills environment and water bodies, while preserving in its integrity the monument delicate subject of interest. The hotel also features innovative building technologies and systems designed to mitigate the environmental impact of the building’s operation on the catchment of the nearby lake. This site is adjusted only for landscape mode. The main entrance lobby is located at the end of a ramped 2. Finally, users access to the main areas estanciales and drawing room are located far different landscape views.

However, some of the distinctions between this project and Bawa’s earlier works are purely aesthetic and reflect the architect’s evolving personal design philosophy. However, the subtlety of the architecture itself effectively foregrounds the drama of the cliff-side topography and breathtaking views. The hotel also features innovative building technologies and systems designed to mitigate the environmental impact of the building’s operation on the catchment of the nearby lake.

A great example on how to fit tourist stuvy on a pristine landscape, preserving the beauty of the place and cause negative environmental consequences.

  RLSA CASE STUDY

kandalama hotel architecture case study

Kandy Bentota Tangalle Tour one Ampersand’s. Please use another browser for the best experience with our site. Thereby, visitors could enjoy the beautiful views of distant hills environment and water bodies, while preserving in its integrity architectuure monument delicate subject of interest.

Though the west wing is visible from the entrance road, it was heavily camouflaged by planting in order to minimize its visual impact on the arriving guest so it ultimately does not detract significantly from Bawa’s designed approach. The additional distance both protects the immediate surroundings of the cultural site and allows for picturesque views of the monument across the horizon of the Kandalama Lake, or archirecture, locally known as the “Kandalama Tank”.

The curious shape arrowhead of main pool More information: In all, the irregularly-shaped building is approximately meters in length, measured along the center of its curved plan, and between 4 and 55 meters in width. Being one of Bawa’s earlier moves toward kandalamma in building detailing, the design of the Kandalama Hotel was shocking to admirers of the vernacular atchitecture visible in his previous projects.

kandalama hotel architecture case study

Key Words bad, no, author. Aga Khan Award for Architecture The cycle is the 14th cycle of this prestigious award Scroll through history Share. You can use these HTML tags. The architect achieved a visual integration and the building with its surrounding natural area.

However, some of the distinctions between this project and Bawa’s earlier works are purely aesthetic and reflect the architect’s evolving personal design philosophy. The volumes of several floors of rooms are set parallel to the polygonal line that establishes a connection main hall.

Description This paper explores the relationship between architecture and natural environments through an interrogation of the culture-nature question and the possibility of operating in the space between these two polarities. The Kandalama Hotel is a nine-kilometer drive east of the small town of Dambulla.

Hotel Kandalama

Guests enter the hotel xrchitecture this huge slanted canopy that angles down towards the entrance to a compressed, enclosed walkway. This change was a major disappointment to Bawa, as his intention had always been that the entrance lobby would be the first building visible along the long ascent to the hotel complex. This site is adjusted only for landscape mode. Enter your email address: The east rooms are also known as the Sigiriya wing, and they provide a distant view of the Sigiriya rock across the horizon of the Kandalama Tank.

  PENN STATE SCHREYER THESIS ARCHIVE

International Journal of Architectural Research 2 1: This site is adjusted only for landscape mode. The east rooms are also known as the Sigiriya wing, and they provide a distant view of the Sigiriya rock across the horizon of the Kandalama Tank.

Kandalama Hotel | Drawing, plan at entry level | Archnet

View Larger Map Readings: Bawa thoughtfully choreographed this process of arrival in order to prolong and dramatize the threshold between the tree-shielded entrance drive and the spectacular views that the hotel lobby skillfully frames. The hotel was architdcture to serve as a building from which to view the pristine landscape of the Kandalama basin, and thus the lightness of the architectural articulation is an appropriate and successful design strategy.

Hasta el stydy de marzo de The visitor winds through the confined tunnel-like passage, complete with a wall lined by boulders, suddenly discovering the liberating expansiveness of the open-air lobby and its panoramic kandwlama northward over the Kandalama Tank. The hotel was intended to serve as a building from which to view the pristine landscape of the Kandalama basin, and thus the lightness of the architectural articulation is an appropriate and successful design strategy.

kandalama hotel architecture case study

The Kandalama Hotel is an excellent example of how tourist facilities can be integrated into an undeveloped landscape successfully, fostering appreciation for the natural beauty of the setting while minimizing negative environmental consequences. The hotel was commissioned by the Aitken Spence Hotel Group to accommodate tourists visiting the nearby city of Sigiriya, a Sinhalese royal complex built in the fifth century A. Visually this building engages in a process of invisibility as the boundaries between inside and outside, architecture and landscape are dissolved.